{"id":14125,"date":"2021-08-25T16:29:28","date_gmt":"2021-08-25T14:29:28","guid":{"rendered":"http:\/\/sp9.wejherowo.pl\/?page_id=14125"},"modified":"2024-03-01T18:10:25","modified_gmt":"2024-03-01T17:10:25","slug":"zajecia-dodatkowe-i-rozwijajace","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/sp9.wejherowo.pl\/zajecia-dodatkowe-i-rozwijajace\/","title":{"rendered":"Zaj\u0119cia dodatkowe i rozwijaj\u0105ce"},"content":{"rendered":"
<\/p>\n
21 lutego 2024r. w klasie ID odby\u0142y si\u0119 zaj\u0119cia kulinarne. Uczniowie wsp\u00f3lnie z pani\u0105, bawi\u0105c si\u0119 w kucharzy, przygotowali pizz\u0119. Wielk\u0105 frajd\u0119 dzieciom sprawi\u0142y same przygotowania: wa\u0142kowanie ciasta, smarowanie sosem pomidorowym, nak\u0142adanie ulubionych sk\u0142adnik\u00f3w i posypywanie serem. Kulminacyjnym punktem okaza\u0142a si\u0119 degustacja. Zaj\u0119cia przebiega\u0142y w mi\u0142ej i radosnej atmosferze. Dzieci pozna\u0142y historie pizzy i dowiedzia\u0142y si\u0119\u00a0 z jakiego kraju pochodzi.<\/p>\n
<\/p>\n
24 stycznia klasy I A i II A mia\u0142y przyjemno\u015b\u0107 uczestniczy\u0107 w warsztatach kulinarnych w pracowni \u201eLaboratorium Przysz\u0142o\u015bci\u201d. Uczniowie z ogromnym zaanga\u017cowaniem i rado\u015bci\u0105 podj\u0119li si\u0119 zadania wykonania p\u0105czk\u00f3w w oryginalnym kszta\u0142cie ba\u0142wana. To innowacyjne podej\u015bcie do gotowania umo\u017cliwi\u0142o dzieciom nie tylko rozwijanie ich umiej\u0119tno\u015bci kulinarnych, ale tak\u017ce wspomaga\u0142o kszta\u0142towanie zdolno\u015bci manualnych oraz wyobra\u017ani przestrzennej.\u00a0 Inicjatywy takie jak te s\u0105 \u015bwietnym przyk\u0142adem edukacji poprzez praktyczne dzia\u0142anie, kt\u00f3re dostarcza uczniom mn\u00f3stwa rado\u015bci i satysfakcji.<\/p>\n
Dnia 4 stycznia br. klasa II E wraz z wychowawc\u0105 uczestniczy\u0142a warsztatach kulinarnych pt.: \u201eRobimy pizz\u0119\u201d. Zaj\u0119cia poprowadzi\u0142y panie z Pracowni Kulinarnej \u201ePieprz i Lawenda\u201d z Wejherowa. Dzieci zapozna\u0142y si\u0119 ze sposobem wyrabiania ciasta na pizz\u0119, rodzajach pizzy oraz histori\u0105 popularnej pizzy Margarity. Dzieci na stanowiskach mia\u0142y przygotowane kulki z ciasta i same dobra\u0142y dodatki do pizzy. Wypieczone ju\u017c pizze by\u0142y wyj\u0105tkowe, kolorowe\u00a0 i smakowa\u0142y znakomicie. Dzieci degustowa\u0142y tez lemoniad\u0119 z naturalnych sk\u0142adnik\u00f3w. Na zako\u0144czenie warsztat\u00f3w dzieci otrzyma\u0142y\u00a0 s\u0142odki upominek. Ten dzie\u0144 by\u0142 pe\u0142en kulinarnych wra\u017ce\u0144.<\/p>\n
Klasa II A mia\u0142a okazj\u0119 uczestniczy\u0107 w warsztatach w pracowni Laboratoria Przysz\u0142o\u015bci. Atmosfera by\u0142a pe\u0142na rado\u015bci i \u015bwi\u0105tecznego nastroju. Uczniowie wyczarowali pi\u0119kne i apetyczne pierniczki. Kreatywno\u015b\u0107 dzieci nie zna\u0142a granic, a pracownia t\u0119tni\u0142a \u017cyciem podczas wsp\u00f3lnego wypiekania i dekorowania \u015bwi\u0105tecznych smako\u0142yk\u00f3w. To z pewno\u015bci\u0105 pozostanie mi\u0142ym wspomnieniem dla wszystkich uczestnik\u00f3w.<\/p>\n
<\/p>\n
Uczniowie klasy ID ju\u017c znaj\u0105 najwa\u017cniejsze zasady zdrowego od\u017cywiania. Ch\u0119tnie spo\u017cywaj\u0105 \u015bwie\u017ce warzywa i owoce. 29 listopada, tu\u017c przed Andrzejkami, z przyjemno\u015bci\u0105 przygotowali pyszne i bogate w witaminy sa\u0142atki warzywne i owocowe. Korzystali ze sprz\u0119tu, jaki szko\u0142a uzyska\u0142a dzi\u0119ki udzia\u0142owi w programie \u201eLaboratoria przysz\u0142o\u015bci\u201d.<\/p>\n
<\/p>\n
21.11.2023 r. kl. 5 a z wychowawc\u0105 otworzy\u0142a sezon na pierniki na warsztatach z w ramach Laboratorium Przysz\u0142o\u015bci w naszej szkole. Warsztaty poprowadzi\u0142y p.Sandra i p.Basia z firmy „Pieprz i Lawenda”. Jeste\u015bmy pierwsi, kt\u00f3rzy z paniami robili pierniki w tym sezonie \u015bwi\u0105tecznym:).<\/p>\n
Zaj\u0119cia by\u0142y ciekawe od pierwszej minuty. Ka\u017cdy przygotowywa\u0142 w\u0142asne pierniki, a nast\u0119pnie po wypieczeniu pi\u0119knie je dekorowa\u0142. W tym czasie panie opowiada\u0142y r\u00f3\u017cne ciekawostki, a tak\u017ce dzieli\u0142y si\u0119 przepisami. Przygotowa\u0142y dla nas gor\u0105c\u0105 czekolad\u0119 przygotowan\u0105 wg w\u0142asnego przepisu z piankami:) Klasa by\u0142a bardzo zaanga\u017cowana. Wszyscy tak si\u0119 wci\u0105gn\u0119li, \u017ce warsztaty przed\u0142u\u017cy\u0142y si\u0119 o kolejn\u0105 godzin\u0119. Ka\u017cdy z uczestnik\u00f3w otrzyma\u0142 mandarynk\u0119, a tak\u017ce torebk\u0119 do zapakowania w\u0142asnych piernik\u00f3w. W zwi\u0105zku z og\u00f3lnym zadowoleniem planujemy ju\u017c kolejne warsztaty kulinarne.<\/p>\n
Wychowawca kl. 5 a<\/p>\n
Iwona Pi\u0119tal<\/p>\n
0 C ma spos\u00f3b na jesienne chrypki, grypki oraz jesienn\u0105 s\u0142ot\u0119\u2026<\/strong><\/em><\/p>\n Dnia 15 listopada odby\u0142y si\u0119 zaj\u0119cia promuj\u0105ce zdrowe od\u017cywianie dzieci. Najwa\u017cniejszym zadaniem ma\u0142ych kucharzy by\u0142o przygotowanie zdrowych i kolorowych warzywnych kanapek. W roli g\u0142\u00f3wnej wyst\u0105pi\u0142a pasta z awokado, czyli guacamole, oraz sa\u0142ata, og\u00f3rek i pomidorki. A na deser – aromatyczne ciasteczka cynamonowe\u2026 Wszystko pod okiem prawdziwego szefa kuchni pana Jakuba Kozakiewicza z gdy\u0144skiej restauracji \u201eSerio\u201d.<\/p>\n Uczniowie klasy 3b przygotowali zdrowe \u015bniadanie. By\u0142o ciemne pieczywo, w\u0119dliny, sery i du\u017co warzyw. Po \u015bniadaniu dzieci zjad\u0142y deser, kt\u00f3rym by\u0142y pieczone jab\u0142ka. Niekt\u00f3rzy po raz pierwszy samodzielnie zmywali naczynia.<\/p>\n <\/p>\n Warsztaty odby\u0142y si\u0119 w \u201eLaboratoriach Przysz\u0142o\u015bci\u201d.<\/p>\n Dnia 26 pa\u017adziernika br. w ramach zapoznawania si\u0119 z r\u00f3\u017cnymi zawodami uczniowie klasy I C i III C uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt.: \u201eRobimy pizz\u0119\u201d. Zaj\u0119cia poprowadzi\u0142y panie z Pracowni Kulinarnej \u201ePieprz i Lawenda\u201d z Wejherowa. Dzieci mia\u0142y okazj\u0119 pozna\u0107 histori\u0119 pizzy i wykaza\u0142y si\u0119 du\u017c\u0105 wiedz\u0105 na temat sk\u0142adnik\u00f3w. Po zapoznaniu si\u0119 z technik\u0105 wykonania pizzy, wcieli\u0142y si\u0119 w rol\u0119 kucharzy i przyrz\u0105dzi\u0142y swoje w\u0142asne pizze. Na stanowiskach pracy przygotowano wcze\u015bniej kulki ciasta, wa\u0142ek, podk\u0142adki oraz przer\u00f3\u017cne sk\u0142adniki. Ka\u017cdy m\u00f3g\u0142 skomponowa\u0107 swoj\u0105, wyj\u0105tkow\u0105 pizz\u0119. Wygl\u0105da\u0142y cudownie, a jeszcze lepiej smakowa\u0142y. Podczas degustacji wszystkim kucharzom, a\u017c si\u0119 uszy trz\u0119s\u0142y! Na zako\u0144czenie warsztat\u00f3w dzieci otrzyma\u0142y pami\u0105tkowe dyplomy \u201eMistrz pizzy\u201d i s\u0142odki upominek. To by\u0142 pracowity i pyszny dzie\u0144.<\/p>\n Dnia 19.10.23, ch\u0142opcy z klas I-III ucz\u0119szczaj\u0105cy do \u015bwietlicy mieli mo\u017cliwo\u015b\u0107 skorzystania z pomocy zakupionych w ramach programu \u201eLaboratoria Przysz\u0142o\u015bci\u201d. Ch\u0142opcy konstruowali budowle z klock\u00f3w LEGO i bawili si\u0119 wed\u0142ug w\u0142asnego pomys\u0142u, uczestnicz\u0105c w zabawach dowolnych. Dzieci \u015bwietnie si\u0119 bawi\u0142y, poniewa\u017c zabawa przez nauk\u0119 stymuluje wyobra\u017ani\u0119 i kreatywno\u015b\u0107 uczni\u00f3w.<\/p>\n Dnia 19 pa\u017adziernika 2023 roku w klasie 3C odby\u0142y si\u0119 zaj\u0119cia pt. \u201ePoznajemy tajemnice pszcz\u00f3\u0142\u201d, kt\u00f3re poprowadzi\u0142 pszczelarz, pan Marek Konon. Po ciekawym opowiadaniu o \u017cyciu pszcz\u00f3\u0142, ich pracowito\u015bci, zagro\u017ceniach oraz ciekawostkach, dzieci mog\u0142y za\u0142o\u017cy\u0107 str\u00f3j pszczelarza, zapozna\u0107 si\u0119 z produktami wytwarzanymi przez pszczo\u0142y i zajrze\u0107 do wn\u0119trza ula. Podczas zaj\u0119\u0107 uczniowie skosztowali r\u00f3\u017cnych rodzaj\u00f3w miodu. By\u0142o bardzo smacznie i s\u0142odko. Na zako\u0144czenie zaj\u0119\u0107 ka\u017cde z dzieci otrzyma\u0142o nagrod\u0119 za aktywny udzia\u0142. Zaj\u0119cia odby\u0142y si\u0119 w Laboratoriach Przysz\u0142o\u015bci.<\/p>\n<\/h2>\n
ZDROWE \u015aNIADANIE W KLASIE III B<\/strong><\/h2>\n
WARSZTATY KULINARNE W I C i III C<\/strong><\/h2>\n
<\/h2>\n
ZAJ\u0118CIA Z LEGO<\/strong><\/h2>\n
<\/h2>\n
\u201eZ pszczo\u0142ami nigdy nic nie wiadomo.\u201d <\/strong>– Alan Alexander Milne<\/strong><\/h2>\n