ROK SZKOLNY 2024/2025
Warsztaty kulinarne w klasie 1a
Dnia 29 listopada 2024 roku uczniowie klasy 1a wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Była to świetna okazja , aby dzieci nauczyły się sztuki lepienia pierogów, rozwijały zdolności manualne i dobrze się bawiły.
Kreatywne zajęcia w klasie III B
Skoro przyszła do nas Pani Jesień, to najwyższy czas na jarzębinowe korale. Uczniowie klasy III B z ochotą ruszyli do nawlekania czerwonych korali na nitkę, tworząc piękne bransoletki. Zajęcia odbyły się w szkolnym laboratorium przyszłości.
ROK SZKOLNY 2023/2024
,,Kanapka dla Alcesta”
Z przyjemnością informuję, że uczniowie klasy 4D przeprowadzili bardzo ciekawy projekt klasowy, który polegał na robieniu kanapek dla bohatera lektury szkolnej ,,Mikołajek” – Alcesta. Podczas tego zadania nasi uczniowie nie tylko doskonale się bawili, ale również uczyli się o zasadach zdrowego odżywiania i prowadzenia dobrego stylu życia.
Dzięki zaangażowaniu i kreatywności naszych uczniów, powstały nieziemskie przekąski dla bohatera opowiadań, który słynie z tego, że lubi jeść. Kanapki zostały przygotowane z najwyższą starannością, wykorzystując zdrowe składniki i oryginalne pomysły naszych uczniów.
Bardzo mnie cieszy tak owocna współpraca z uczniami wejherowskiej dziewiątki.
Monika LidzbarskaKanapkowy głodomór
Zajęcia kulinarne w pracowni Laboratoria Przyszłości
21 lutego 2024r. w klasie ID odbyły się zajęcia kulinarne. Uczniowie wspólnie z panią, bawiąc się w kucharzy, przygotowali pizzę. Wielką frajdę dzieciom sprawiły same przygotowania: wałkowanie ciasta, smarowanie sosem pomidorowym, nakładanie ulubionych składników i posypywanie serem. Kulminacyjnym punktem okazała się degustacja. Zajęcia przebiegały w miłej i radosnej atmosferze. Dzieci poznały historie pizzy i dowiedziały się z jakiego kraju pochodzi.
PĄCZKI W PRACOWNI „LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI”
24 stycznia klasy I A i II A miały przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w pracowni „Laboratorium Przyszłości”. Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem i radością podjęli się zadania wykonania pączków w oryginalnym kształcie bałwana. To innowacyjne podejście do gotowania umożliwiło dzieciom nie tylko rozwijanie ich umiejętności kulinarnych, ale także wspomagało kształtowanie zdolności manualnych oraz wyobraźni przestrzennej. Inicjatywy takie jak te są świetnym przykładem edukacji poprzez praktyczne działanie, które dostarcza uczniom mnóstwa radości i satysfakcji.
WARSZTATY W PRACOWNI „LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI”
Dnia 4 stycznia br. klasa II E wraz z wychowawcą uczestniczyła warsztatach kulinarnych pt.: „Robimy pizzę”. Zajęcia poprowadziły panie z Pracowni Kulinarnej „Pieprz i Lawenda” z Wejherowa. Dzieci zapoznały się ze sposobem wyrabiania ciasta na pizzę, rodzajach pizzy oraz historią popularnej pizzy Margarity. Dzieci na stanowiskach miały przygotowane kulki z ciasta i same dobrały dodatki do pizzy. Wypieczone już pizze były wyjątkowe, kolorowe i smakowały znakomicie. Dzieci degustowały tez lemoniadę z naturalnych składników. Na zakończenie warsztatów dzieci otrzymały słodki upominek. Ten dzień był pełen kulinarnych wrażeń.
PIERNIKI W KLASIE II A
Klasa II A miała okazję uczestniczyć w warsztatach w pracowni Laboratoria Przyszłości. Atmosfera była pełna radości i świątecznego nastroju. Uczniowie wyczarowali piękne i apetyczne pierniczki. Kreatywność dzieci nie znała granic, a pracownia tętniła życiem podczas wspólnego wypiekania i dekorowania świątecznych smakołyków. To z pewnością pozostanie miłym wspomnieniem dla wszystkich uczestników.
ZAJĘCIA KULINARNE
Uczniowie klasy ID już znają najważniejsze zasady zdrowego odżywiania. Chętnie spożywają świeże warzywa i owoce. 29 listopada, tuż przed Andrzejkami, z przyjemnością przygotowali pyszne i bogate w witaminy sałatki warzywne i owocowe. Korzystali ze sprzętu, jaki szkoła uzyskała dzięki udziałowi w programie „Laboratoria przyszłości”.
„Piernikowa Magia Świąt”
21.11.2023 r. kl. 5 a z wychowawcą otworzyła sezon na pierniki na warsztatach z w ramach Laboratorium Przyszłości w naszej szkole. Warsztaty poprowadziły p.Sandra i p.Basia z firmy „Pieprz i Lawenda”. Jesteśmy pierwsi, którzy z paniami robili pierniki w tym sezonie świątecznym:).
Zajęcia były ciekawe od pierwszej minuty. Każdy przygotowywał własne pierniki, a następnie po wypieczeniu pięknie je dekorował. W tym czasie panie opowiadały różne ciekawostki, a także dzieliły się przepisami. Przygotowały dla nas gorącą czekoladę przygotowaną wg własnego przepisu z piankami:) Klasa była bardzo zaangażowana. Wszyscy tak się wciągnęli, że warsztaty przedłużyły się o kolejną godzinę. Każdy z uczestników otrzymał mandarynkę, a także torebkę do zapakowania własnych pierników. W związku z ogólnym zadowoleniem planujemy już kolejne warsztaty kulinarne.
Wychowawca kl. 5 a
Iwona Piętal
JESIENNA AKCJA ZERÓWKI
„ZDROWO I KOLOROWO”
0 C ma sposób na jesienne chrypki, grypki oraz jesienną słotę…
Dnia 15 listopada odbyły się zajęcia promujące zdrowe odżywianie dzieci. Najważniejszym zadaniem małych kucharzy było przygotowanie zdrowych i kolorowych warzywnych kanapek. W roli głównej wystąpiła pasta z awokado, czyli guacamole, oraz sałata, ogórek i pomidorki. A na deser – aromatyczne ciasteczka cynamonowe… Wszystko pod okiem prawdziwego szefa kuchni pana Jakuba Kozakiewicza z gdyńskiej restauracji „Serio”.
ZDROWE ŚNIADANIE W KLASIE III B
Uczniowie klasy 3b przygotowali zdrowe śniadanie. Było ciemne pieczywo, wędliny, sery i dużo warzyw. Po śniadaniu dzieci zjadły deser, którym były pieczone jabłka. Niektórzy po raz pierwszy samodzielnie zmywali naczynia.
WARSZTATY KULINARNE W I C i III C
Warsztaty odbyły się w „Laboratoriach Przyszłości”.
Dnia 26 października br. w ramach zapoznawania się z różnymi zawodami uczniowie klasy I C i III C uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt.: „Robimy pizzę”. Zajęcia poprowadziły panie z Pracowni Kulinarnej „Pieprz i Lawenda” z Wejherowa. Dzieci miały okazję poznać historię pizzy i wykazały się dużą wiedzą na temat składników. Po zapoznaniu się z techniką wykonania pizzy, wcieliły się w rolę kucharzy i przyrządziły swoje własne pizze. Na stanowiskach pracy przygotowano wcześniej kulki ciasta, wałek, podkładki oraz przeróżne składniki. Każdy mógł skomponować swoją, wyjątkową pizzę. Wyglądały cudownie, a jeszcze lepiej smakowały. Podczas degustacji wszystkim kucharzom, aż się uszy trzęsły! Na zakończenie warsztatów dzieci otrzymały pamiątkowe dyplomy „Mistrz pizzy” i słodki upominek. To był pracowity i pyszny dzień.
ZAJĘCIA Z LEGO
Dnia 19.10.23, chłopcy z klas I-III uczęszczający do świetlicy mieli możliwość skorzystania z pomocy zakupionych w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”. Chłopcy konstruowali budowle z klocków LEGO i bawili się według własnego pomysłu, uczestnicząc w zabawach dowolnych. Dzieci świetnie się bawiły, ponieważ zabawa przez naukę stymuluje wyobraźnię i kreatywność uczniów.
„Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo.” – Alan Alexander Milne
Dnia 19 października 2023 roku w klasie 3C odbyły się zajęcia pt. „Poznajemy tajemnice pszczół”, które poprowadził pszczelarz, pan Marek Konon. Po ciekawym opowiadaniu o życiu pszczół, ich pracowitości, zagrożeniach oraz ciekawostkach, dzieci mogły założyć strój pszczelarza, zapoznać się z produktami wytwarzanymi przez pszczoły i zajrzeć do wnętrza ula. Podczas zajęć uczniowie skosztowali różnych rodzajów miodu. Było bardzo smacznie i słodko. Na zakończenie zajęć każde z dzieci otrzymało nagrodę za aktywny udział. Zajęcia odbyły się w Laboratoriach Przyszłości.
JESIENNE PORTRETY
Dnia 12.10.2023 r. klasa II C, zainspirowana tematem „Jesienne Portrety”, uczestniczyła w zajęciach kulinarnych w sali „Laboratoria przyszłości”. Uczniowie wykonali fantazyjne i kolorowe figury z warzyw i owoców, przy okazji utrwalając wiadomości o ich wartościach odżywczych i znaczeniu w codziennej diecie.
„Przyszła do nas Pani Jesień, jarzębinę w koszu niesie. Daj korali nam troszeczkę, nawleczemy na niteczkę. ”
Jesień, to bogactwo pomysłów oraz piękna pora roku. Skoro więc nadeszła jesień, to najwyższy czas na jarzębinowe korale.
Uczniowie klasy 3 d z ochotą ruszyli do nawlekania czerwonych korali na nitkę. Stworzyli piękne naszyjniki i bransoletki, a następnie z dumą zakładali wykonaną przez siebie biżuterię.
Zajęcia odbyły się w Laboratorium Przyszłości z wykorzystaniem materiałów zakupionych w ramach tego programu.
ZDROWIE I HIGIENA: FILMOWE SPOSTRZEŻENIA KLASY III E
Uczniowie klasy III E pod opieką wychowawczyni Anny Michalskiej nakręcili krótkometrażowy film dotyczący zdrowia oraz higieny. Najnowszy sprzęt multimedialny, zakupiony dzięki programowi Laboratoria Przyszłości, pozwolił dzieciom zapoznać się z zawodem aktora. Życzymy miłego oglądania!
WARSZTATY KULINARNE
Dnia 12.10.2023 r., klasa II D miała okazję eksperymentować w Laboratorium Przyszłości. Razem przygotowaliśmy zdrowe, pełne witamin szaszłyki owocowe na drugie śniadanie. Dodatkowo poświęciliśmy czas na kolorowe nakrycie stołu. Starannie dobrana dekoracja zdecydowanie podkreśliła walory smakowe naszego posiłku. Wszyscy mieliśmy uśmiechnięte miny po zjedzeniu tych pysznych i odżywczych przysmaków!
Dnia 11.10.2023 r. klasa II B uczestniczyła w zajęciach kulinarnych w sali „Laboratoria przyszłości”. Uczniowie wykonywali kolorowe postacie z warzyw i owoców, poznając zasady zdrowego odżywiania
KORALE Z JARZĘBINY
Uczniowie klasy III e doskonalili motorykę małą tworząc korale z jarzębiny. Zajęcia odbyły się w szkolnym laboratorium przyszłości z wykorzystaniem materiałów zakupionych w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
Podsumowanie pracy w roku szkolnym 2022/ 2023
Laboratorium Przyszłości to inicjatywa edukacyjna realizowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Centrum GovTech w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. W ramach programu „Laboratoria Przyszłości” Szkoła Podstawowa nr 9 im. gen. Józefa Wybickiego otrzymała w roku szkolnym 2022/2023 wsparcie finansowe na zakup wyposażenia technicznego, potrzebnego w kształtowaniu i rozwijaniu umiejętności manualnych i technicznych, umiejętności samodzielnego i krytycznego myślenia, umiejętności w zakresie nauk przyrodniczych, stosowania technologii informacyjno – komunikacyjnych, jak również pracy zespołowej, dobrej organizacji i dbania o porządek na stanowisku pracy oraz radzenia sobie w życiu podczas codziennych czynności. Uczniowie podczas lekcji korzystali z pomocy zakupionych w ramach programu Laboratoria Przyszłości. Podczas zajęć rozwijali wiedzę dzięki wykorzystaniu okularów do wirtualnej i rozszerzone rzeczywistości. System w pełni angażuje uczniów w kreatywne i ekscytujące nauczanie. Wizualizacje miejsc w trybie 360*, trójwymiarowe obiektywy i złożone struktury na wyciągnięcie ręki, przenoszą lekcje w zupełnie inny wymiar. Dużym zainteresowaniem cieszył się dron- Tello EDU dzięki któremu można nauczyć się języków programowania takich jak Scratch, Python. Wykorzystywano także Kostkę ClassVR , która łączy obiekty wirtualne ze światem rzeczywistym. Niewątpliwą atrakcją stanowi także korzystanie ze stworzonej w ramach Laboratoriów Przyszłości kuchni. W ramach projektu uczniowie mogli korzystać z pracowni gastronomicznej, w której dzieci rozwijają swoje zdolności kulinarne. Dzieci uczą się kreatywności i oryginalności w przygotowywaniu różnorodnych potraw. Ważnym elementem wykonywanych dań jest dbałość o ich estetyczne podanie i dekorowanie.
Zabawa przez naukę, działanie w praktyce pobudza wyobraźnię i kreatywność uczniów. Pracownia robótek ręcznych stwarzała dzieciom możliwość kształtowania umiejętności z zakresu szycia, drobnych napraw krawieckich, tworzenia własnych kompozycji hafciarskich oraz rozwijaniu swoich umiejętności manualnych.
Jak przygotować ustawienia aparatu? Jak ustawić kadr? Co nagrać, a czego nie? Aby reportaż filmowy był dobry? Uczniowie w ramach nowych umiejętności foto – video z wykorzystaniem sprzętu mogli rozwijać swoje zainteresowania fotografiką i filmem. Wszystkie podejmowane działania cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zajęcia dla uczniów były odskocznią od codziennych szkolnych obowiązków, a jednocześnie stanowiły niebywałą atrakcję dla wspólnych działań uczniów młodszych i starszych, polskich i ukraińskich.
Nasza szkoła przystąpiła w roku szkolnym 2022/2023 do programu LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI.
Laboratoria Przyszłości to inicjatywa edukacyjna realizowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Centrum GovTech w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Misją inicjatywy jest stworzenie nowoczesnej szkoły, w której zajęcia będą prowadzone w sposób ciekawy, angażujący uczniów oraz sprzyjający odkrywaniu ich talentów i rozwijaniu zainteresowań.
Więcej informacji na stronie: https://www.gov.pl/web/laboratoria
MALI KUCHARZE
Dnia 13 kwietnia uczniowie klas II A oraz II E brali udział w warsztatach pieczenia pizzy. Po zapoznaniu się z techniką wykonania pizzy przyrządzili swoje własne wypieki. Na stanowiskach pracy przygotowano wcześniej kulki ciasta oraz smaczne składniki. Każdy mógł skomponować swoją, wyjątkową pizzę. Na zakończenie pracy uczniowie otrzymali dyplomy.
PRZYGOTOWANIE ŚNIADANIA WIELKANOCNEGO W KLASIE III C
Tuż przed Świętami Wielkanocnymi uczniowie klasy III C stali się prawdziwymi kucharzami. W szkolnej sali Laboratoria Przyszłości przygotowali potrawy na śniadanie wielkanocne. Na stole królowały faszerowane jajka, warzywne sałatki i wiosenne kanapki. Wspólny poczęstunek wprowadził nas w świąteczny nastrój.
REPORAŻ DZIEŃ MIKOŁAJA KOPERNIKA
WARSZTATY KULINARNE W KLASIE II E
Uczniowie klasy II e uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Zajęcia odbyły się pod hasłem „Zdrowe przepisy”.
Celem zajęć było upowszechnienie wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz rozwijanie zainteresowań sztuką kulinarną.
Po części teoretycznej, dzieci przystąpiły do zajęć praktycznych – przygotowania warzywnego sosu, który był idealnym dodatkiem do razowego makaronu.
To były interesujące zajęcia, które pozwoliły odkryć niejeden talent kulinarny.
Pieczemy ciasteczka w klasie III E
Przed zabawą karnawałową klasa III E mogła sprawdzić swoje umiejętności kulinarne. Dzięki tym zajęciom, trzecioklasiści uczyli się współpracy w grupie, wykonywania czynności według ściśle określonej kolejności oraz przestrzegania higieny podczas przygotowywania pysznego deseru. Wszyscy pracowali z wielkim zaangażowaniem, a aromatyczny zapach roznosił się po całej szkole.
PIERWSZY PROJEKT GRUPY MEDIALNEJ
Prezentujemy pierwszy reportaż Grupy Medialnej WYBICKI TV
ZAJĘCIA KULINARNE W LABORATORIACH PRZYSZŁOŚCI
W ramach programu Laboratoria Przyszłości, udało się zakupić niezbędne sprzęty AGD. Podczas zajęć, uczniowie będą mieli możliwość poznania zasad gotowania i nauczyć się w sposób praktyczny przygotowywania potraw. Dodatkowo nabędą umiejętność prawidłowego nakrywania do stołu, bezpiecznego korzystania ze sprzętów AGD oraz możliwość nauczenia się zasad zdrowego odżywiania zgodnie z piramidą zdrowia. Zajęcia kulinarne stwarzają okazję do dzielenia się wrażeniami z domowych obserwacji dotyczących różnych działań, potraw i przepisów. Poprzez kulinarną zabawę, uczniowie zdobędą nowe doświadczenia, odkryją nowe, ciekawe smaki i będą mieli możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek.
W LABORATORIACH PRZYSZŁOŚCI MAMY SPRZĘT DO NAGRAŃ
W listopadzie miało miejsce pierwsze spotkanie grupy medialnej, która powstała z inicjatywy Pani Anny Chodak i Pani Moniki Grajkowskiej. Nabór do grupy wciąż trwa. Kolejne spotkanie grupy już 8 LUTEGO 2023 r. Zapraszamy!
ZAJĘCIA W PRACOWNI LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 9 w Wejherowie korzystają już ze sprzętów zakupionych w ramach rządowego programu Laboratoria przyszłości.
Podczas zajęć w dniu 05.11.2022 uczniowie mogli wykonać ozdoby Bożonarodzeniowe wykonane w technice papieroplastyki jak również na szydełku gdzie przygotowywali przestrzenne gwiazdki.
Zajęcia były prowadzone w sposób ciekawy, angażujący uczniów oraz sprzyjający rozwijaniu zainteresowań i umiejętności praktycznych.
Doposażenie szkoły w nowy sprzęt i pomoce dydaktyczne pozwoli na uatrakcyjnienie dotychczasowego procesu zdobywania wiedzy oraz praktycznych umiejętności przez uczniów.
Laboratoria przyszłości to Program skierowany do szkół podstawowych, a jego celem jest budowanie kompetencji kreatywnych i technicznych wśród uczniów.
Beata Hinc, Jolanta Sępioł